Pupper, den nye kreftkuren og bigfoot.

Jeg elsker at man kan lære seg nesten alt på internett. Har du lyst til å lære å spille ukulele? Gå til YouTube. Lyst til å lære deg å lage spill til din iPhone eller android? Last ned GameSalad. Lyst å lære om de siste utviklingene innen vitenskapen? Stikk innom American Journal of Science.

Det er ikke ende på hvor mye informasjon vi kan finne på internett. Alle spørsmål kan besvares, alle ferdigheter kan læres, all kunnskap kan finnes og nyheter kan nå spre seg verden rundt på sekunder i stedet for at vi må vente på kveldsnyhetene eller morgendagens avis som før i tiden.

Men som alltid finnes det også en bakside av medaljen. For hvem som helst kan dele informasjon på internett – om hva som helst. Og dette inkluderer også nyheter. Kombinert med sosiale medier og menneskers kjærlighetsforhold til tabloide emner, kan dette utgjøre en svært dårlig kombinasjon som i beste fall bare fører til vranglære, men i verste fall kan være direkte skadelig.

Over de siste årene har en rekke «nyheter» spredt seg verden rundt på et øyeblikk takket være sosiale medier, og selv etter at de har blitt avslørt som falske er det vanskelig å ta livet av de nye mytene, rett og slett fordi det ikke er spesielt gøy for folk å innrømme at de tok feil og har blitt lurt, og dermed blir disse avsløringene tiet ihjelp av folk flest.

staring-breasts

Screenshot: Fox News video

Et eksempel på dette er en «nyhet» som kom i 2011, hvor Dr. Karen Weatherby og hennes forskerteam i Frankfurt, Tyskland fant at menn kunne forbedre hjertet sitt ved å se på pupper 10 minutter daglig. Nyheten ble plukket opp av blant andre en rekke amerikanske nyhetskanaler som alle gikk fem på.

Jeg må innrømme at jeg selv kastet meg over denne nyheten i noen minutter (kanskje mest fordi jeg nok ville tro på det?;), før jeg så litt nærmere på saken. Det viste seg ganske raskt at dette var en bløff. Dr. Karen Weatherby eksisterer ikke og historien var fakturert av det særdeles upålitelige nyhetsbyrået Weekly World News, som i skrivende stund blant annet påstår at de har funnet Bigfoots hodeskalle og har en story om en gutt som er halvt menneske og halvt flaggermus på sin forside..

Likevel så jeg denne puppenyheten på en av mine venners facebookvegg så sent som tidligere denne uken. Tre år senere, og den lever fremdeles i beste velgående fordi alt for mange mennesker ikke sjekker kildene til disse ‘nyhetene’.

 

En annen nyhet har vært populær på mine venners facebooksider i det siste. Nemlig at en kur for kreft er funnet, men blir ignorert og direkte skjult av farmasøytiske firma som kan tape penger på det siden kuren ikke kan patenteres. Denne nyhetsartikkelen inneholder ingen oppdiktede forskere, men er likevel særdeles upresis og misledende.

Screenshot: Norgesavisen

Screenshot: Norgesavisen

Kuren de snakker om er dichloroacetate (DCA), og artikkelen som florerer på nett nå fra Norgesavisen kommer med overskriften «Kur mot kreft oppdaget – Men ingen ser ut til å bry seg!»

Og ikke misforstå, jeg skjønner godt at dette fenger, at folk bryr seg, og at de ønsker å spre ordet om en slik nyhet. Hadde nå enda bare overskriften vært sann..

Et enkelt googlesøk på dichloroacetate gir et flust av nettsider som blant annet forteller om dens potensielle rolle i bekjemping av kreft, og viser deg at stoffet foreløpig ikke ser ut til å være noe mer effektiv mot kreft enn behandlingene vi allerede har.

Bloggeren Tjomli har også tatt for seg nettopp denne nyheten og gått mer i dybden på det hele, så i stedet for at jeg bruker mer tid på det her kan du ta en titt på hva han sier om saken her. Artikkelen anbefales på det varmeste.

 

Så hva er poenget mitt? Hva har dette å gjøre med selvutvikling og de tingene det er meningen denne bloggen skal handle om?

Vel, en viktig del av selvutvikling og av å skape et bedre liv for seg selv, er å være kritisk til hvilken informasjon en tar til seg og dermed baserer sin tro, sine meninger, sine verdier, holdninger og sin innsats og utvikling på. Også i dette miljøet florerer det nemlig med informasjon, nyheter og nyvinninger som ikke henger helt på greip med virkeligheten.

Vær kritisk til det du leser, hører og ser. Sjekk kilder, snakk med mennesker med faktisk kompetanse på området, still spørsmål og sørg for å ha en god forståelse for hvorfor ting er som de er. Ikke bare tro på det fordi det står på internett et sted.

For på internett står det nemlig at en asteroide på 706,5 kvm spratt av nordpolen og ble kastet ut i verdensrommet igjen for en uke siden..

 

Har du noen eksempler på nyheter eller lignende som du/dine venner kanskje burde gjort noe mer research på før de ble trodd på? Post dem i kommentarfeltet 🙂

 

-Torkel

Gratis minikurs!

Har du hørt om vektssonen før? Det har nemlig kun rundt 1% av mine klienter. Men etter de lærer seg om den endrer alt seg, og de fleste opplever langt raskere fremgang enn noen gang før.

Klikk her for å se min gratis online vekstsonetrening nå, og om 20 minutter vil livet ditt begynne å endre seg!