Morragretten? Jeg?

Jeg er morragretten. Dette er en innrømmelse jeg ikke har noen som helst problemer med å komme med, og en påstand som de som har opplevd å bo med meg over lengre tid vil støtte fullt ut.

De første minuttene etter jeg våkner om morgenen vil jeg ingenting annet enn å legge meg til å sove igjen, og det eneste som hindrer meg i å gjøre det er rett og slett at jeg vet innerst inne at jeg egentlig vil ha noe ut av dagen. Så jeg plukker gjerne opp telefonen min og ser på klokka, svarer på eventuelle meldinger og legger kanskje noen brikker i wordfeud (torkelgutt, legg meg til;), Så ruller jeg meg ut av den store dobbeltsenga mi og kommer meg på bena.

Nå, for noen år siden ville denne beskrivelsen av morgenen min fortsatt med at jeg fortalte deg at jeg skuflet meg på do, og så krasjet i sofaen eller kontorstolen min mens jeg forsøkte å gjespe meg selv våken mens øynene mine kjempet for å lukke seg og kroppen protesterte høylydt over den neste timen eller så. Men for et par år siden skapte jeg meg noe nytt. En morgenrutine.

Denne morgenrutinen inneholder tre elementer, som sammen hjelper meg ikke bare å våkne, men å komme i humør for dagen, øke min produktivitet og ikke minst fjerne morgensurheten min hvor jeg hater alt og alle. Og det beste av alt? Den tar bare noen få minutter, og du kan gjennomføre den uansett hvor du er!

Når jeg først hørte om dette syntes jeg det hørtes for godt ut til å være sant, i hvert fall for et B-menneske som meg, så overraskelsen var stor når jeg så effektiviteten i den. Siden den gang har jeg delt den på både seminarer, kurs, coachinger og med venner, og de som har tatt den i bruk rapporterer alle om fantastiske resultater.

Så hva er denne morgenrutinen? Vel, den er ulik for alle og du må skape din egen, men morgenrutinen burde ideelt sett inneholde tre elementer, og disse er:

  1. Fysisk bevegelse (mer enn å rusle sløvt fra soverom til bad til kjøkken til stue;)
  2. Inspirasjon
  3. Næring

La oss ta en kjapp titt på hvert av disse elementene og gi noen forslag på hvordan du kan skape deg innhold for dem:

 

1. Fysisk bevegelse

Om du har muligheten til å ta en treningsøkt på morgenen er det selvsagt en fantastisk måte å starte dagen på, men la oss være ærlig, det siste de fleste av oss har lyst til å gjøre rett etter vi har våknet er å slite oss ut – og de fleste har ikke tid til det heller. Dette punktet betyr derfor ikke at du trenger å stikke på treningssenteret eller gå ut i parken og løpe intervaller, det betyr bare at du trenger å finne noe veldig enkelt, som du kan gjøre på soveromsgulvet ditt omså, og som bare tar et par minutter å gjennomføre. Det finnes ingen regler her, men ideer inkluderer:

  • En kjapp runde push-ups og sit-ups.
  • Strekk ut store muskelgrupper (armer, rygg, lår, legger, nakke) i bare noen få sekunder hver – og ikke hardt.
  • Lette jumping-jacks til du kjenner at hjertet pumper.

Personlig har jeg brukt alle disse (for tiden strekker jeg ut), og jeg er sikker på at du kan komme opp med mange flere selv. Husk: Poenget er er ikke å bli sliten, men bare få blodomløpet i gang og pulsen littegranne opp.

 

2. Inspirasjon

Det ideelle for meg er på sommeren når jeg kunne ta med meg en god bok og sette meg i sola på den lille balkongen min og lese et kapittel eller to. Men det er ikke alltid været tillater det, det er ikke alle som liker å lese bøker og det er ikke alltid vi har tid til noe slik. Men frykt ikke, denne inspirasjonen kan komme av den minste ting og trenger ikke ta mer enn noen minutter. Det kan være noe så enkelt som å lese sitater (eller dikt) du vet inspirerer deg, det kan være å høre på en sang eller to som du vet får deg i godt/gira humør, det kan være å besøke din favorittnettside for å se morsomme (thechive.com f.eks) eller inspirerende bilder, eller hva som helst annet. Noen av mine klienter har til og med brukt tegneserier og youtube-videoer for å oppfylle dette punktet. Her er det bare fantasien og dine personlige preferanser som setter grenser for hva du kan gjøre.

 

3. Næring

Når vi sover blir kroppen vår dehydrert, og det er en av hovedgrunnene til at så mange av oss føler seg helt tappet for energi når vi våkner om morgenen. Ekspertene sier at du burde innta en halv liter væske etter du våkner, og den gamle klassikeren om at frokost er dagens viktigste måltid er heller ikke så sterkt overdrevet.

Så i stedet for å ta den sedvanlige koppen med kaffe, drikk et stort glass vann og ta deg et grønt eple (helst ved siden av en større frokost). Forskning viser faktisk at du våkner mer og bedre av å spise et grønt eple enn du gjør av en kopp kaffe – og så er det ganske mye sunnere også!

 

De første par ukene kan det være litt tungt å komme inn i rutinen med å gjennomføre dette. Men enten du er en forelder som står opp med dine barn, et karrieremenneske som jobber konstant, en student, arbeidsledig eller hva som helst annet – så lover jeg deg at verdien og effekten du får ut av å skape deg denne enkle morgenrutinen og følge den vil være mer enn verdt innsatsen!

 

Kos deg, og la meg få vite hvordan det går!

 

-Torkel-