Lag dine egne regler for livet!

I 1997 gjennomførte de amerikanske forskerene Spencer, Steele og Quinn et interessant eksperiment. En stor gruppe kvinner som var dyktige i matte ble delt inn i to mindre grupper for å gjennomføre en mattetest. Den første gruppen ble informert om at menn vanligvis presterer bedre enn kvinner på testen de skulle ta og de ble vist (oppdiktet) data som støttet dette. Den andre gruppen ble ikke fortalt noe som helst, og når resultatene var klare vistes en klar tendens: Den førstnevnte gruppen presterte dårligere enn mennene som tidligere hadde tatt testen, mens den andre gruppen presterte likt med menn. I virkeligheten var ikke testen fordelaktig for noen av kjønnene, den eneste faktoren som påvirket disse resultatene var hvilken holdning testdeltakerene hadde når de startet testen. Kvinnene i den første gruppen forventet å gjøre det dårlig, gjorde ikke optimal innsats og presterte dermed også dårligere, mens kvinnene i den andre gruppen angrep testen med en holdning som kun handlet om å gjøre en best mulig jobb. Kvinnene som ikke ble manipulert i forkant av testen presterte dermed bedre enn kvinnene som fikk sine forventninger manipulert. Dette fenomenet kalles Stereotype Threat Effect og er et klart eksempel på hvordan det menneskene rundt oss forteller oss kan påvirke hva vi lykkes med i virkeligheten.

 

Vi er omgitt av mennesker som har sterke meninger om hva som er greit og ikke greit, hva som er mulig og ikke mulig, og hva vi burde og ikke burde gjøre. Men burde vi høre på disse menneskene? (Se, nå gjør jeg det også!)

 

Da jeg bestemte meg for å starte mitt eget livsstilsfirma i en alder av 26 år, og flyttet fra Trondheim til Oslo for å gjøre min største lidenskap om til en fulltidsjobb, var det en del mennesker som så på meg med et bekymret blikk og advarte meg om hvor vanskelig det kom til å bli. De mente at jeg i det minste burde ha skaffet meg en deltidsjobb ved siden av, at jeg var alt for optimistisk med mine målsetninger og at dette kanskje ikke var den beste ideen i verden. Innen seks måneder etter jeg flyttet til Oslo levde jeg mer komfortabelt enn noen ganger tidligere, og nå i 2011 ser mange disse samme menneskene på meg med et misunnelig blikk og forteller meg at de skulle ønske de også kunne leve slik jeg gjør. Og gjett hva, de kan det dersom de bare tar de nødvendige skrittene, men de forteller seg selv de samme tingene som de fortalte meg tidligere og tør derfor ikke.

 

Når du lytter til andres formaninger om hva du kan og ikke kan gjøre, vil du aldri komme lengre med dine mål enn andre tillater deg å komme. Dersom du skaper dine egne regler for ditt eget liv derimot, vil du komme så langt du ønsker. Hvordan vet jeg dette? Fordi det er det jeg har gjort med mitt liv, og fordi jeg har sett det blitt bevist av mine kolleger, venner og studenter verden over!

 

Dine regler for hva?

Så hva er det du trenger nye regler for, og hva skal disse reglene være? Vel, her kan jeg ikke hjelpe deg. Dette er opp til deg, og kun deg, å finne ut av. Sjansen er god for at du allerede har noen tanker eller ideer om områder av ditt liv hvor andre mennesker holder deg tilbake fra å gjøre det du virkelig ønsker å gjøre, og det er disse områdene du må ta tak i.

 

Fremgangsmåten for å endre Andres Regler til Dine Regler er enkel:

  1. Finn ut hva det er andre har fortalt deg (eller hva du er redd andre skal si) angående det du har lyst til å gjøre men ikke har gjort som holder deg tilbake.
  2. Tenk deg nøye om, og skriv ned hva som ville vært mer fornuftige og produktive holdninger og tanker.
  3. Innse at punktene fra steg 1 kun kommer fra andre menneskers begrensede erfaring eller frykt for det du ønsker å gjøre, og har derfor ingen virkelig verdi for deg eller dem. Du kan derfor trygt ignorere disse punktene og erstatte dem med dine egne punkter fra steg 2.

 

Til syvende og sist handler det kun om å slutte og godta hva andre forteller deg og erstatte negativ påvirkning fra andre med mer positive og konstruktive trossystemer. At du som barn lærte deg at det er farlig å snakke med fremmede burde ikke holde deg tilbake fra å få nye venner i voksen alder. På samme måte kan du nå trygt ignorere det dine venner fortalte deg om hvor skummelt det kan være å forfølge drømmen din og heller finne grunnene til hvorfor det vil være det beste du kan gjøre for deg selv.

 

Det tøffe skrittet.

For mange er det vanskelig å bryte ut av flokkdyr-tenkinga. Mange har fulgt saueflokken hele livet og levd trygt innenfor sine komfortsoner så lenge at det føles både skremmende og usikkert å skulle bevege seg i den retningen en selv bestemmer. Men dette første skrittet er også det viktigste. Mens enkelte er motiverte og bestemte nok til å ta det på egen hånd, trenger andre en hjelpende hånd. En coach kan være en løsning, men like ofte er en god venn som ikke vil forsøke å holde deg tilbake minst like bra. Allier deg med noen du stoler på, og fortell vedkommende hva du trenger fra han eller henne i den første perioden mens du begynner å gå etter de tingene du virkelig vil ha, så snart du har skapt deg litt momentum vil snøballen begynne å rulle av seg selv, og så er ikke de neste skrittene så tøffe lengre.

 

Har du opplevd at noen har fortalt deg om noe de mente du ikke ville klare, og så motbevist dem? Del gjerne din opplevelse med oss her 🙂