Hvordan få «ja».

Gjennom mesteparten av livet mitt har jeg blitt «beskyldt» for å ha utrolig flaks på de fleste områder. «Alt ordner seg bare for deg, Torkel» har folk sagt helt siden livet begynte å dreie seg om mer enn tegneserier, fargeblyanter og legoklosser. Og på en måte har de hatt rett, ting har ordnet seg for meg, men ikke fordi jeg treffer på 100% av forsøkene mine. Jeg treffer ikke på 80% heller, sikkert ikke en gang 50% om du virkelig går i dybden på det.

Og jeg er ikke unik. Gjennom livet, og spesielt de siste 5-6 årene, har jeg møtt på en mengde mennesker som har vært så vellykket at selv jeg har vært fristet til å anklage dem for å ha vært født med gullhår eller ha gjort en avtale med djevelen. Hver gang de er avhengig av at ting «går i deres retning» for å lykkes, hver gang de trenger å få et ja fra andre eller få noen til å ta en avgjørelse som vil gi dem det de trenger, så får de det. I hvert fall tilsynelatende hver gang.

Det er nemlig en ting som går igjen hos de aller fleste av disse menneskene, det samme prinsippet som jeg selv forsøker å leve etter så godt jeg kan, og som kanskje også er et godt råd for de av dere som liker å gamble:

Øk oddsen, og spre risikoen.

La meg forklare litt bedre hva jeg mener.

Spre risikoen:
Dersom målet ditt (uansett om det er det store livsmålet, eller et av de mindre målene du har foran deg akkurat nå) er avhengig av at andre mennesker fatter visse beslutninger for at du skal nå det er det dumt å sette alle pengene sine på en hest. I stedet sprer vi risikoen ut blant flere mennesker som kan ta den samme avgjørelsen helt fra starten av, for å øke sannsynligheten for at vi får et ja der vi trenger det. La oss ta et par håndfaste eksempler:

Per har skrevet sin første bok, la oss si en biografi om en person som for øyeblikket nyter stor status i samfunnet, og ønsker å få denne utgitt via et forlag. Han vil helst at et av de store forlagene skal kjøpe boken hans, men vet at det ikke er opp til han lengre. Så for å spre risikoen sin (og minimere tiden før han får den endelige avgjørelsen) sender han derfor inn bokene sine til alle forlagene i Norge som gir ut denne typen bøker. På denne måten effektiviserer han tilbakemeldingsprosessen, samtidig som han øker sjansen for at noen skal si ja før personen i boken faller ut av offentlighetens søkelys.

Pia er student og trenger å tjene mer penger. Hun har en deltidsjobb, men får ikke nok timer til å dekke sine utgifter. Hun forfølger derfor flere alternativer samtidig: 1. Hun snakker med sin sjef og ber om flere timer/høyere lønn, 2. Hun søker flere/nye deltidsjobber. 3. Hun forfølger andre muligheter som inkluderer «uregistrert» arbeid som barnepass og hundelufting.

 

Øk oddsen:
Å øke oddsen er det samme som å maksimere sannsynligheten for at du skal få et ja fra den eller de nødvendige personene. Her vil det selvsagt være ulikt fra situasjon til situasjon hvordan du best gjør dette, men den felles regelen er å være forberedt og tenke taktisk.

Per får forespørsel om et møte med en redaktør som er interessert i å snakke om boken. For å forberede seg best mulig gjør han research både på forlaget, redaktøren og prosessene etter at boken er solgt til forlaget men før den er utgitt. Per vet nemlig at det ikke bare handler om å selge boka, det handler også om å vinne over mennesker privat. Ingen vil inngå en avtale med noen som de blir usikre på.

Pia undersøker sine muligheter på jobbmarkedet før hun går til sjefen sin. I stedet for å ta samtalen når han tilfeldigvis går forbi henne på jobb ber hun om et møte på hans kontor for å øke fokuset og la han skjønne at hun ønsker å snakke om noe viktig. Der presenterer hun situasjonen sin, og stegene hun tar for å gjøre noe med det. Hun øker oddsene for å få et ja ved å vise sin sjef at hun også har, eller i det minste forfølger, andre muligheter som kan føre til ekstraarbeid for han (erstatte henne dersom hun er tvunget til å skifte jobb) og at dette er noe hun har bestemt seg for å gjøre.

 

Per og Pia er i to helt ulike situasjoner, men baserer seg på de samme prinsippene. De øker sannsynligheten for å få svaret de ønsker ved å være godt forberedt og presentere sine ærender på best mulig måte, og de sprer risikoen ved å oppsøke flere kilder samtidig. Om de får nei fra en kilde, har de fremdeles andre som kan bringe dem avgjørelsen de ønsker.

 

Så hvordan kan du spre din risiko, og øke dine odds til å få svaret du ønsker?