Ikke prøv – gjennomfør!

«Do or do not – there is no try.”
~ Yoda

Dette er en kort og enkel artikkel om ordet «prøve», et ord jeg er veldig lite glad i å høre både fra venner og klienter og som jeg forsøker å slå ned på hver gang jeg hører det. Grunnen er enkel: Det lille ordet er ofte forskjellen på om du lykkes med en oppgave du setter deg i fore eller ikke!

Når noen sier at de skal «prøve», så planlegger de allerede å feile. Bare legg merke til hvor skeptisk du blir dersom noen forteller deg at de skal prøve å rekke festen din, prøve å få middagen ferdig i tide eller prøve å huske på å vanne blomstene dine når du er borte.

Mennesker liker det som føles kjent, og så snart følelsen av å «prøve» noe uten å lykkes blir kjent for vår underbevissthet, så har vi en tendens til å bli i den modusen. Underbevisstheten vår vil ikke gi oss sjokket ved å faktisk lykkes med noe når vi er så vant til at vi ikke gjennomfører det vi bestemmer oss for å prøve på. Det nytter ikke å prøve å lære seg spansk – enten lærer du det eller ikke. Det nytter ikke å prøve å bli flink til å spille gitar, det nytter ikke å prøve å trene oftere, det nytter ikke å prøve å huske på å utløse fallskjermen. Enten gjør du det, eller så feiler du.

Ordet «prøve» er en moderator, en forhåndsunnskyldning som gjør at du i etterkant kan fraskrive deg ansvaret når du feiler på det du satte deg i fore. Om du har sagt at du skal prøve å ha et prosjekt ferdig på mandagen og ikke lykkes, så kan du falle tilbake på at «jeg lovde ingenting, jeg sa bare at jeg skulle forsøke». Om du derimot faktisk har lovet at det skal være ferdig på mandag, så vil du være mer motivert til å sitte oppe sent på søndag til du faktisk får gjennomført oppgaven.

Har du blitt kjent med følelsen av å prøve? Hvis så er det på tide at du finner ut hva som skjer når du beveger deg forbi dette stadiet, når du bestemmer deg for å ta tak i ting og lykkes! Hva skjer når du bestemmer deg for å forestille deg at du har det du vil ha? Hvordan føles det? Begynn å føl deg suksessrik i dag, og fokuser på å skaffe deg det du vil ha nå!

Eliminer setningen ”jeg skal prøve å” fra tankene og samtalene dine og begynn å si «jeg skal» i stedet. Når du tar deg selv i å bruke ordet er det på tide å ta et steg tilbake og omformulere deg.

 

«Jeg skal prøve å få det til… Nei vent, jeg SKAL få det til.»

 

-Torkel-