Hvordan skape gode vaner.

I forrige innlegg listet jeg opp 7 gode vaner for en god dag. Men for de fleste av oss er det ikke bare å bestemme seg for en ny vane for å skape den, vi må faktisk ha en fremgangsmåte for å lykkes. I følge Stephen Covey, forfatteren av boken ”7 Habits of Highly Effective People” tar det i gjennomsnitt 21 dager å skape nye vaner. Med andre ord, dersom du gjentar noe hver dag i tre uker i strekk, så blir det en naturlig del av din daglige rutine, en vane du gjør uten å tenke noe mer over det.

 

Dette åpner opp en rekke muligheter for oss som kan endre våre liv på fantastiske måter om vi gjør det riktig. Selv bruker jeg denne kunnskapen titt og ofte for å implementere nye vaner i livet mitt som hjelper meg designe den livsstilen jeg ønsker meg. Som bakgrunn for denne artikkelen skal jeg gi deg to eksempler på vaner jeg har implementert i livet mitt.

 

Jeg skal snart fortelle deg mer om hva disse vanene er, og hvordan jeg gjorde det, men først vil jeg at du skal gjøre noe for meg:

 

Finn frem penn og papir. Skriv en liste med minst 5 ting du kunne tenke deg å gjøre på fast basis som du ikke gjør i dag. 5 gode vaner du ønsker ha og som ville gjort deg mer glad og fornøyd med livet. Disse tingene burde være små og ikke kreve for mye tid eller energi å gjennomføre. Gi deg selv en lett start, så kan du heller skrive en ny liste med mer omfattende ting senere når du ser hvor effektiv denne øvelsen er. Eksempler på ting jeg vet andre har skrevet på listene sine er: spise mer frukt, gjøre 20 sit-ups hver dag, følge mer med på nyheter, snakke med sine venner oftere, hilse på de som sitter ved siden av deg på bussen, osv. Alt som kan gjøres uten store endringer i din daglige rutine er bra.

 

Ferdig? Flott! La oss komme oss videre og se på et par spesifikke ting jeg har gjort for å 1) Erstatte en gammel vane med en ny, og 2) Introdusere en ny vane til livet mitt. Dette blir to enkle eksempler på hvordan du kan implementere noen av de vanene du selv nettopp skrev liste over. Jeg anbefaler deg forøvrig å fokusere på maksimalt to vaner av gangen, da mer enn det ofte kan bli noe overveldende, spesielt om de krever mye innsats.

 

 

Erstatte en gammel vane med en ny.

”Se mindre på TV og les flere inspirerende tekster/bøker.” Dette skrev jeg ned på min liste av ønskede endringer for en tid tilbake siden, og har siden den gang gjort nettopp dette. Stegene jeg tok for å fullføre denne prosessen og skape den nye vanen var veldig enkle og så ut som dette:

 

1. Skaff deg mer inspirerende bøker (besøk bokhandleren, eller amazon.com)
2. Les hver kveld når du legger deg (alene).
3. I stedet for å slå på Tven, åpne en bok!

 

Jeg skal ikke lyve for dere, jeg ser fremdeles på TV til tider (eller rettere sagt: TV-serier jeg har lastet ned på pcen min), men etter at jeg begynte å implementere disse punktene i hverdagen min har jeg lest mye mer enn noen gang før.

 

Suksess! 😀

 

 

Introduksjon av ny vane.

”Ta minimum 25 push-ups om dagen, hver dag!” Jeg bestemte meg for å snike inn mini-treninger hver eneste dag for å hjelpe meg selv komme i bedre form. Det tar under ett minutt å ta 20-30 push-ups, det får meg i bedre humør, i bedre form, og får meg til å føle meg enda bedre med meg selv. Så her var måten jeg introduserte denne vanen til mitt liv:

Hver gang jeg er på tur i dusjen (alene), tar jeg 25 push-ups (dog måtte jeg øke antallet etter hvert da 25 push-ups ble lettere og lettere etter hvert som jeg kom i bedre og bedre form). Dette resulterte i 25 – 50 push-ups mer hver dag enn jeg vanligvis gjør på en dag, og selv om man ikke blir i super form av å bare ta noen push-ups eller situps hver dag, så gjør det underverker for selvfølelsen og for din motivasjon til å sakte men sikkert gjennomføre enda større og mer omfattende trening.

 

 

Din tur!

 

Så, ta en titt på lista di. Velg en eller to av vanene du skrev ned og bestem deg for at du skal implementere disse i ditt liv! Et bra tips er å sørge for å minne deg selv på denne nye vanen frem til det går av seg selv. Har du lyst til å bruke mini-trening ideen min? Lim fast en lapp på dusjkabinettet ditt med ordene ”PUSH UPS!” på. Skal du spise mer frukt? Sett post-its på skap- og kjøleskapdøra di. Se mindre på TV? En lapp på TV-skjermen er forstyrrende nok til at du legger merke til den hver gang du setter deg ned foran den. Huskelapper er en veldig enkel måte å minne deg selv på din nye vane frem til den fester seg, bare sørg for at lappen er stor nok til å leses lett, og på et sted hvor du ikke kan unngå å se den.

 

Før du vet ordet av det gjør du push-ups hver dag, spiser mer frukt, bruker trappa i stedet for heisen, ringer gamle venner på daglig basis og alt annet du kunne tenke deg å gjøre mer av. Skap glade vaner i dag, og skap et mer fornøyelig liv!

 

Hva skrev du på din liste?