Hvordan skape en aktiv dag.

Jeg snakker ofte på mine seminarer og coachingtimer om viktigheten av å ha gode vaner, og for en stund tilbake siden skrev jeg artikkelen om 7 Vaner For en God Dag hvor jeg delte noen av mine favorittips for å gjøre dette. I denne artikkelen har jeg lyst til å utdype litt på punkt nummer 5, rett og slett fordi jeg stadig oppdager hvor ufattelig effektiv denne teknikken er både for meg, mange av mine venner og mange av mine klienter.

I den originale artikkelen står punktet beskrevet som følgende:

Aktiver kroppen din.
Fysisk aktivitet er den beste måten å føle seg vel på. Ta trappen i stedet for heisen, gå til butikken i stedet for å kjøre, eller kom deg ned på gulvet å ta noen armhevinger innimellom. Dette burde selvsagt komme på toppen av regelmessige treningsøkter. Om du trener 20 minutter to-tre ganger i uka, eller to timer fem ganger i uka er opp til deg, men regelmessig trening vil produsere endorfiner og testosteron som både får deg til å føle deg bedre på generell basis, og øke din selvtillit.

Men, det er mer til saken enn bare dette, og denne artikkelen skal ikke handle om trening, men om å holde seg i bevegelse, ikke få det for komfortabelt.

Hvor mange ganger har du for eksempel opplevd å komme hjem fra jobb eller skole, litt sliten men ved godt mot likevel. Så setter du deg ned i sofaen, slår på tv’en og synker ned i sofaputene. Og så plutselig kjenner du hvor sliten du egentlig er. Bare noe så enkelt som å lage middag virker slitsomt, og du orker ikke en gang å tenke på å trene, eller ta deg en dusj, skifte og dra ut for å møte venner. I kveld skal du hvile, så får du heller finne på noe til helga når du har fri…

Og dette er det lettvinte scenarioet. Den situasjonen det er lett å endre på. Verre er det når dette er en såpass stor vane for deg at det virker uunngåelig, når du er så vant til å gå i zombiemodus på sofaen at det godtas som en selvfølge etter jobb.

Men, uansett hvilken kategori du er i så finnes det en enkel løsning. Den er enkel i så måte at det ikke er spesielt komplisert å få til, men den kommer til å kreve litt viljestyrke.

Her er løsninga: Ikke sett deg ned og ha det komfortabelt før du er i gang med noe morsomt/produktivt/interessant. Og det første steget er å ha en plan, og vite hva du skal bruke dagen din på.

La oss si at du jobber til klokken 18 på onsdager, og har planlagt at du skal både trene og treffe venner før du tar kveld klokken 23. Derfra er det enkel planlegging for å unngå sofafella. Når du kommer hjem fra jobb går du rett på kjøkkenet og lager mat, i stedet for å synke ned i sofaen med mat og TV setter du deg ved kjøkkenbordet hvor det ikke er stor fare for å sovne. Etter middag pakker du treningsbagen og drar ut på besøk til dine venner. Å gå inn i zombiemodus hjemme hos andre, eller på en kafe, er vanskeligere enn å gjøre det hjemme hos deg selv. Etter et par timer med dine venner har maten sunket, kroppen fått slappet litt av og hodet fått våknet, så du beveger deg til treningssenteret og unnagjør en times tid med aktivitet. Vel hjemme kan du gå inn i zombiemodus med god samvittighet, for nå er det bare en times tid til du skal legge deg uansett. Og jeg kan love deg at du vil sove godt.

Den første uka eller to kan dette kreve litt innsats. Enkelte dager vil være tyngre enn andre og det blir et ork å dra seg ut av sofaen og komme i gang, men veldig raskt blir dette en av dine gode vaner, en vane som gjør at du får maksimalt ut av hverdagen – og dermed ut av livet. Jeg kan utvilsomt si at dette er den vanen som i størst grad dikterer hvor produktive mine dager er, og hvor god samvittighet jeg legger meg med om kvelden.