Hvordan påvirke andres humør.

Det er ikke bare ditt humør som påvirker hverdagen din, men også humørene til menneskene som er rundt deg. Mange mennesker føler at dette er noe som er utenfor deres kontroll og lar andre menneskers humør påvirke dagen deres i stor grad, men i sannhet er det helt opp til deg i hvor stor grad andre mennesker kan påvirke ditt humør.

 

I dag vil jeg derfor snakke om en ferdighet som er veldig viktig i ethvert sosialt forhold, det er noe som er så opplagt at når du først leser det kan det hende det føles som den største selvfølge i verden. Men når du så tenker litt over det vil du innse at selv om det er opplagt og selvfølgelig, er det langt fra alltid du gjør dette slik det burde gjøres, og det er da du virkelig kommer til å mestre dette.

 

Det jeg ønsker å dele med deg i dag, er en veldig enkel teknikk for hvordan vi på best mulig måte kan påvirke noens humør, og jeg skal summere det hele opp i en enkel setning:

 

Den beste måten å hjelpe noen inn i et nytt humør på – er å være i det humøret selv!

 

Du har en sånn utrolig beroligende effekt på meg,” har jeg hørt mange ganger, ”jeg blir så avslappa med en gang jeg er rundt deg.” Mine venner og venninner kommer ofte til meg med problemer. De er gjerne irriterte, sinte, oppgitte eller frustrerte, klassiske eksempler på humør som ikke er spesielt produktive når det gjelder å finne løsninger på problemer. Min fremgangsmåte for å hjelpe disse er veldig enkel: Jeg setter meg selv i et avslappa, laidback og rolig humør. Jeg snakker lavt, rolig og sakte. Beveger meg med store, rolige bevegelser, og smiler avslappa. Det tar ikke lange tiden før mine venner senker skuldrene og følger mitt eksempel.

 

Mennesker er ”programmerte” til å følge humør og oppførsel til menneskene rundt seg. Fra et evolusjonært perspektiv var dette viktig for å passe inn i stammen man tilhørte og sørge for at man ikke ble kastet ut. For bevis på denne påstanden kan du ta en titt på fotballsupportere, mennesker i festlige lag, eller bare tenke etter hvor mange ganger du selv har latt deg rive med i noe bare fordi menneskene rundt deg var veldig engasjert i det dere drev med. Har du noen gang hatt mennesker i ditt liv som fikk deg til å føle deg glad/trist/sint bare de kom i nærheten av deg? Dette er ofte mennesker med en sterk utstråling av sitt eget humør og sitt eget verdensbilde, og dine emosjoner var et resultat av akkurat dette kombinert med at du ble vant til å følge vedkommendes humør.

 

Denne mekanismen er veldig lett å bruke bevisst, og veldig kjekk i sosiale interaksjoner. Når jeg sitter i et møte med en potensiell arbeidsgiver sørger jeg for å sette meg i et avslappa men optimistisk og engasjert humør. Når jeg snakker med en person jeg er interessert i å bli bedre kjent med sørger jeg for å være munter, positiv og imøtekommende. Når jeg prater med en venn som trenger å muntres opp, sørger jeg for å være glad og leken (uten å overdrive det til den grad at det blir frustrerende).

 

Om du kartlegger hvordan du oppfører deg i dine ulike humør kan du fremkalle dette humøret når du måtte ønske det. Begynn å legg merke til hvordan du oppfører deg når du er glad, hvordan tenker du, hvordan beveger du deg, hvordan snakker du, hvordan sitter eller står du, hvordan puster du, og så videre. Gjør det samme for alle andre humør som er hensiktsmessig for deg å kunne fremkalle på kort varsel. Når du trenger det humøret kan du nemlig bringe det frem når som helst ved å kopiere de tingene du har kartlagt tidligere. Når jeg begynte med dette gikk jeg rett og slett rundt med notisblokk og tok notater, i dag har vi smartphones og alle mulige andre hjelpemidler som gjør det enda lettere, så du har ingen unnskyldninger for å ikke prøve dette.

 

Likevel. Du kan til syvende og sist aldri bestemme hvilket humør de rundt deg skal være i, men du kan gjøre ditt beste for å legge til rette forhold som vil få dem til å velge dette humøret selv.

 

Eksperimenter med dine venner, kolleger og kjente. Du vil raskt oppleve at det er utrolig lett å påvirke andres humør dersom du bare holder på ditt eget. Med litt trening vil du kunne sette nærmest hvilken som helst samtalepartner i nærmest hvilket som helst humør på ganske kort tid, og det er en ferdighet som vil være gull verdt for å skape en bedre hverdag både for deg og de rundt deg!

 

-Torkel-