De viktige små skrittene.

Når mennesker tenker på å endre eller forbedre livet sitt, har de ofte en tendens til bare å søke etter de store forandringene. Mange føler at endringer ikke helt teller med mindre de er veldig synlige, relativt drastiske og går i stor grad på tvers av hvordan de har levd tidligere (bare tenk på hvor mange som påpeke i annenhver facebook- eller twitter-status om hvor flinke de plutselige har blitt til å spise sunt eller trene regelmessig).

Men er det virkelig slik at det er de store avgjørelsene, de store endringene, som er de viktigste?

Ikke alltid.

Det krever enorm dedikasjon, selvdisiplin og innsatsvilje for å gjøre store og tilnærmet revolusjonerende endringer i hverdagen din. Om du for eksempel aldri har trent en eneste dag i ditt liv, og så bestemmer deg for å komme i form ved å trene 5 ganger i uken på treningssenter, skal det veldig mye til for at du skal klare å lykkes med det i lengden.

Men kanskje er det litt lettere å trene to ganger i uken hjemme med en Wii fit, eller gjøre enkle øvelser på stuegulvet ditt et par kvelder i uka?

Jeg sier selvsagt ikke at du ikke skal gjøre store endringer i livet ditt om du ønsker og er motivert for det, men ofte har vi mål og ønsker som høres fantastiske ut, men som vi kanskje ikke er veldig motivert for likevel. Og da kan det være greit å starte i det små.

Jeg hadde en klient en gang som ønsket å skape en mer aktiv livsstil. I stedet for å sitte hjemme hver dag etter jobb og se på tv, ønsket han å komme seg ut, være sosial og drive med flere aktiviteter. Men samtidig følte han at han ikke helt hadde energi til det. En krevende arbeidsdag satte ofte sine spor, og han følte at overskuddet ikke strakk til.

Vi ble enige om at han skulle begynne i det små. En dag i uken etter jobb skulle han forsøke å få med seg noen til å gå en liten tur, og på lørdagene skulle han ta initiativ til å møte venner på kafe. Dette var mål han følte var realistiske, selv om det ikke var helt det han hadde sett for seg, og jeg tror til og med han mente at jeg hadde helt misforstått det han fortalte at han egentlig ville gjøre – han ville jo ha eventyr, action og moro!

Men vi ble enige om å prøve dette i en 3 ukers periode, og hva skjedde..?

Klienten oppdaget at den lille spaserturen han tok etter jobb på tirsdagene med to av sine venner ga han mer energi, så han begynte å invitere til middag på onsdagene. Lørdagens kafebesøk gjorde han motivert til å være enda mer sosial, så søndagene ble plutselig tilbrakt i marka og på fisketur.

Før en måned var gått hadde klienten min en så full timeplan at det nesten var vanskelig for oss å finne tid til våre ukentlige møter. Alt takket være en liten avgjørelse om å begynne i det små.

Snøballeffekten er en av de mest effektive måtene å starte på endringer i ditt liv som virker store, tunge, vanskelige eller uoppnåelige. Bryt ned disse store endringene i små deler, og start med det som virker overkommelig. Ganske raskt vil du oppleve at du er motivert for å gjøre enda litt mer, og enda litt mer, og til slutt er du i mål.

 

Flere teknikker for å nå dine mål finner du både i denne bloggen, og i boken min «Skap livet du alltid har drømt om», lykke til!

 

Mvh,
Torkel