8 gode grunner til å gi bort din TV.

Om jeg hadde lest denne artikkelen for et par år siden, når jeg selv hadde TV, ville jeg smilt og sagt til forfatteren at, «joda, jeg vet at TV tar opp en del tid, men ille er det da ikke.» Det var før jeg ga bort TVen min..

Jeg er for tiden i min hjemby Harstad på besøk for jul og nyttår. Dagene blir tilbrakt med familie og venner, og parkert i sofaen hjemme i stua hos pappa. Foran sofaen står det en TV, på bordet ligger det en fjernkontroll.

Når jeg flyttet fra Trondheim til Oslo sommeren 2009 bestemte jeg meg for å gi bort TVen min og kun ha en prosjektor tilgjengelig slik at jeg fremdeles kunne ha filmkvelder med venner. Det første året i Oslo hadde en av mine samboere plassert en stor flatskjerm på stua vår, så det hjalp meg lite, men så la jeg ut på reisefot i nesten ett år. Når jeg returnerte til Norge sommeren 2011 og flyttet inn et sted hvor det ikke sto en TV tilgjengelig for meg tenkte jeg ikke noe særlig over mangelen på TV siden jeg alt hadde vært uten på hele reisen min. Jeg tenkte ikke over det før jeg kom hit til Harstad for et par uker siden og løftet den fjernkontrollen av bordet for første gang.

Det var magisk. Kjedsomheten min fløy ut vinduet, og med min fars nye Canal Digitalboks var det ikke måte på hvor mange kanaler og programmer som var tilgjengelige for meg. Ferien har gått fort.

Jeg har også «ikke hatt tid» til å besøke flere av mine venner her oppe mens jeg har vært her (ok, det er ikke bare Tven sin feil), jeg har ikke gjort noe av arbeidet jeg hadde planlagt å gjøre, jeg har sjelden kommet meg i seng før klokken 4 på natta, og den beste trimmen jeg har hatt disse 2-3 ukene har vært to gåturer med bikkja..

Så uten noe mer smalltalk, la meg komme i gang og gi deg mine 8 beste grunner til at du skal kvitte deg med TVen:

 1. TV gir hukommelsestap.
  Har du noen gang opplevd at når du legger deg om kvelden og ikke er veldig trøtt, så kommer du plutselig på hundrevis av småting du burde gjort eller har glemt å gjøre? Hvorfor kommer dette da, og aldri når man er våken og opplagt og det er tidlig nok til at man faktisk kan gjøre noe med disse tingene? Vel.. svaret gir seg selv – når vi aldri tillater oss selv ro og fred nok til å la hjernen vår jobbe med det den burde jobbe med, men slår på TV så snart vi har et ledig øyeblikk, så får vi aldri tid til å komme på disse tingene. Ikke før etter vi har lagt oss i hvert fall..
 2. TV er en av dine største distraksjoner.
  Amerikanske forskere oppdaget at om du jobber med en oppgave og blir avbrutt, tar det deg gjennomsnittlig 64 sekunder etter distraksjonen er borte å komme tilbake til tankestrømmen du var i før du ble avbrutt. Mange liker å ha TV på som «bakgrunnsstøy», men er ikke klar over at 10 sekunders distraksjon, fordi man kaster et blikk på TVen for å få med seg hva som skjer, egentlig koster dem langt over et minutt i tapt arbeidstid.
 3. TV ødelegger dine sosiale prioriteter.
  «Jeg kan ikke møtes på tirsdager, da går Frustrerte Fruer» husker jeg at en av mine venninner sa til meg når vi for et par år siden avtalte en fast dag i uka vi skulle lage middag sammen. Og hvem har vel ikke latt være å bli med på noe fordi de bare måtte se søndagsfilmen på TV2? Med TiVo og andre bokser som nå tar opp TV for oss er det enkelte som vil påstå at dette ikke er et problem for dem, men også disse må finne tid til å se alt det de tar opp, og det kan til slutt bli mange flere timer enn for de som ser show mens de går og derfor må prioritere hvilket show de skal se.
 4. TV stjeler din produktive tid.
  Sett deg ned i en sofa og se på veggen i 4 timer. Jeg føler meg ganske trygg på at du ikke vil klare det. Det er bortkasta tid. Uten TV og annen passiv underholdning som gjør det underholdende å sitte rett opp-og-ned i sofaen vil du ganske raskt begynne å kjede deg og bli rastløs, og før du vet ordet av det sitter du og planlegger eller organiserer andre ting som vil underholde deg eller fordrive tiden. Kanskje er det å møte venner, kanskje er det å ta husvasken, kanskje er det å endelig begynne på den boka du har lyst til å skrive, kanskje tar du deg en treningsøkt, eller kanskje dedikerer du mer av din energi til dine kjære. Uansett hva du velger er jeg ganske sikker på at du får mer ut av de 4 timene enn om du hadde brukt dem til å se Simpsons, Hotel Cæsar og Frustrerte Fruer.
 5. TV ødelegger dine samtaler.
  Slå av TVen (og rydd bort datamaskinen) og sett deg i et rom med en av dine nærmeste i et par timer. Slå deretter på TVen og fortsett samtalen. I hvilket tidsrom hadde dere de dypeste og mest givende samtalene? … Det var det jeg trodde..
 6. TV ødelegger energinivået ditt.
  Ideen om å «hvile foran TVen» fungerer ikke så godt som folk tror. Hvor ofte har du satt deg ned foran TVen din for å hvile, og så følt deg full av energi en halvtime- time senere? Jeg tipper svaret er «nesten aldri» om du tenker deg om. Om du er sliten er ikke løsningen å la både hode og kropp bli paralysert av passiv underholdning over lengre tid. En powernap, eller en halvtime med enkel underholdning (en bok eller musikk, for eksempel), holder i massevis, og så er løsningen for økt energi å være fysisk eller sosialt aktiv.
 7. TV reduserer søvnkvaliteten din.
  Dette måtte jeg gjøre litt research på før jeg turte påstå, men det viser seg at det stemmer. I en artikkel jeg fant i Psychology Today står det at 76-89% av oss ser på TV i den siste timen før vi legger oss. Mye tyder på at denne gruppen mennesker (altså de aller fleste av oss) ofte eller i perioder får mindre søvn enn andre fordi de «må se ferdig» før de legger seg til tross for at de må stå tidlig opp dagen etterpå. Mindre søvn = mindre overskudd = lavere livskvalitet. (Og nå har vi ikke en gang nevnt hvilken påvirkning f.eks. adrenalin fra en skrekk- eller actionfilm kan holde deg våken lenge etter du har lagt deg.)
 8. TV saboterer sexlivet ditt.
  Den italienske sexologen Serenella Salomoni fant i en undersøkelse gjort med 523 par at parene som hadde TV på soverommet gjennomsnittlig bare hadde sex halvparten så ofte som parene som ikke hadde det. Er du villig til å gi opp halve sexlivet ditt for å snike inn en ekstra halvtime med TV hver kveld?

 

Jeg kunne fortsatt, jeg har et par punkter til, men i stedet velger jeg å avslutte her og overlate ordet til deg, kjære leser.

Har du noen tanker om hvordan TVen har en negativ effekt på folks liv? Har du noen erfaringer med å skaffe deg, eller kvitte deg med, TV? Del i kommentarfeltet under, så kan det fort være jeg føyer punktene dine til i denne artikkelen (med henvisning til deg som kilden selvsagt;).

 

-Torkel-