7 vaner for en god dag.

“Ha en fin dag,” er en velkjent høflighetsfrase vi nordmenn utveksler med hverandre med jevne mellomrom, men hvordan har man egentlig en fin dag? Personlig ser jeg på det som mitt eget ansvar å ha en god dag. Jeg vet med meg selv at dersom jeg gjør de riktige tingene, har det riktige fokuset og lever livet slik jeg ønsker å leve det – da kan jeg mer eller mindre garantere at dagen min blir fin.

For å hjelpe meg selv med dette har lagt til meg en rekke ulike vaner. Vaner som jeg har delt med venner og studenter i en årrekke, og som har hjulpet veldig mange til å ta kontroll over dagene sine, og sørge for at nesten uansett hva som skjer rundt dem, så blir dagene gode. I denne artikkelen tenkte jeg å dele med deg mine 7 favorittvaner som vil hjelpe deg skape gode dager for deg selv når som helst. Her er listen:

 

 1. Skap en morgenrutine.
  For mange er morgenen en tung del av dagen. Man slumrer med vekkerklokka frem til man ikke har tid til annet enn å løpe på jobb eller skole, eller man går gjennom den samme søvnige rutinen med å ta seg en kaffekopp og få i seg litt mat før man går ut døra. En trøtt og treg start på dagen fører til en trøtt og treg dag. Lag deg selv en bedre morgenrutine. Ideelt sett burde den inneholde fysisk aktivitet (noen armhevinger og sit-ups for eksempel), noe som inspirerer deg (for eksempel et kapittel fra en inspirerende bok, en sang, eller en video) og noe som setter deg i godt humør og motiverer deg for dagen (morsomme videoer på youtube, en samtale på telefonen med noen du setter pris på eller å sette av tid til lek med ens husdyr er ting noen av mine klienter gjør). Når du i tillegg sørger for å ha tid til å spise en god og rolig frokost før du går ut døren vil du ha lagt det beste grunnlaget du kan legge for resten av dagen din.
 2. Tøm tankene med pennen.
  Når du har mye å tenke på, vansker med å konsentrere deg og opplever at du er ufokusert kommer dette ofte av at det foregår mye i hodet ditt som du ikke tar deg tid til å prosessere. Finn frem penn og papir og begynn å skrive ned tankene dine. Det betyr ingenting hva du skriver om, bare la pennen vandre og slutt ikke å skrive før du har skrevet minst to sider. Om du har vansker for å komme i gang, start med setningen “Hei papir! Jeg har ingenting å skrive om, men jeg kommer til å skrive i hvert fall to sider til. I dag har jeg tenkt på …
 3. Velg ditt fokus.
  Velg hva du skal fokusere på, og velg positivt og produktivt. Det er opp til deg hvordan du oppfatter dagen din, så velg å oppfatte den på best mulig måte. Se etter det positive i enhver situasjon du opplever og hold fokus på de tingene som får deg til å smile fremfor de tingene som får deg til å rynke på panna, det er ikke vanskeligere enn å bli vant til å bruke mesteparten av tenketiden din på gode ting fremfor bekymringsverdige ting.
 4. Følg med på ditt eget humør.
  Vær bevisst på hvordan du oppfører deg og hvorfor du oppfører deg slik. Når du tar deg selv i negativ eller uproduktiv oppførsel er det på tide å finne ut hva som skaper dette og ta de nødvendige stegene for å endre det. Selv om andre mennesker og hendelser utenfor din kontroll kan påvirke humøret ditt, er det til syvende og sist opp til deg i hvor stor grad du lar det påvirke dagen din. Ta ansvar for dine egne følelser og finn ut hva som setter deg i godt humør. Når du vet dette handler det bare om å gi disse tingene stor plass i livet ditt så ofte som mulig.
 5. Aktiver kroppen din.
  Fysisk aktivitet er den beste måten å føle seg vel på. Ta trappen i stedet for heisen, gå til butikken i stedet for å kjøre, eller kom deg ned på gulvet å ta noen armhevinger innimellom. Dette burde selvsagt komme på toppen av regelmessige treningsøkter. Om du trener 20 minutter to-tre ganger i uka, eller to timer fem ganger i uka er opp til deg, men regelmessig trening vil produsere endorfiner og testosteron som både får deg til å føle deg bedre på generell basis, og øke din selvtillit.
 6. Ta pauser og skap stilletider.
  Lær deg å ta pauser fra livet. Slå av TV, radio, PC og mobiltelefonen for en periode hver dag. Vær alene med deg selv i noen minutter og slapp helt av. Enkelte velger å lære seg meditasjon, andre gjør yoga, og andre igjen leser en bok eller slapper av mens de titter ut vinduet og lar tankene flyte fritt. Velg din fremgangsmåte, og gjør dette til en daglig vane.
 7. Stopp og lukt på rosene.
  Ok, så lukter kanskje ikke roser så godt som alle skal ha det til, men verden er fyllt av vakre ting og opplevelser som vi løper forbi hver dag uten å tenke oss om. Senk tempoet ditt og sett pris på den klare stjernehimmelen, solnedgangen, småfuglene i treet og katten som smyger seg gjennom gresset. Verden er fyllt av ting som kan fascinere, underholde og glede – bli vant til å legge merke til så mange som mulig av dem.

 

Disse vanene har tjent meg, flere av mine venner og mine tidligere klienter vel i lang tid allerede, og jo flere av disse du bringer inn i hverdagen din, jo større effekt vli de ha både i det korte og lange løp.

 

Har du noen vaner for en god dag som du har lyst til å foreslå? Post dem i kommentarfeltet under!