6 vitenskapelige studier på berøring og innflytelse

penI mine forberedelser til et kurs om innflytelse og kommunikasjon som jeg skal holde i Oslo snart, begynte jeg å se over litt av den vitenskapelige bakgrunnen til en av de beste verktøyene vi mennesker har for å skape gode forhold, få god respons og øke vår innflytelse og suksessratio, nemlig berøring. For mine egne notater skapte jeg en liten oversikt for å se hvilke som var de mest interessante områdene for folk flest å diskutere, og fant ut at det egentlig utgjorde en fin liten liste for en bloggpost.

Så jeg valgte ut de seks mest interessante områdene, og deres vitenskapelige bakgrunner, som viser deg hvor lett du kan bruke berøring aktivt i ditt liv for å få fantastisk mye bedre resultater i dine møter med andre mennesker. Her er lista:

Berøring for medgjørlighet.
Forskerene Willis og Hamm gjorde en studie i 1980 hvor de forsøkte å få folk til å skrive under på en underskriftskampanje. 55% av de som ikke ble berørt gikk med på å skrive under, mens hele 81% av de som ble berørt én gang på overarmen skrev under!

I en annen studie ba de mennesker fylle ut et spørreskjema, og her økte antallet fra 40% til 70% etter berøring. Effektene her var, ikke overraskende, sterkest når menn ble berørt av damer.

Kilde: http://link.springer.com/article/10.1007%2FBF00987054
 
Berøring for hjelp.
Nicolas Gueguen fant i 2003 at prosenten av mennesker som var villig til å hjelpe andre til å plukke opp noe de hadde mistet på bakken gikk opp fra 63% til 90% når de som ble spurt om hjelp opplevde en lett berøring på armen.
Kilde: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14658752
 
shakeBerøring for makt.
Berøring signaliserer makt. Henley (1973) observerte folk i store byer og fant at mennesker som hadde en tendens til å berøre andre generelt sett var mennesker av høyere status, og Summerhayes og Suchner (1978) fant at vi antar at mennesker som berører andre har mer makt i samfunnet.

Berøring kan altså hjelpe deg å skape et inntrykk av at du er en person med høy status, og dermed forbedre responsen du får fra mennesker du møter.
Kilder: http://psycnet.apa.org/index.cfm?fa=search.displayRecord&UID=1974-09007-001& http://link.springer.com/article/10.1007%2FBF00288381
 
Berøring for å kommunisere.
Forskeren Matt Hertenstein og hans team gjorde i 2006 to øyeåpnende undersøkelser i USA og Spania som demonstrerte hvor mye vi kan kommunisere gjennom kun berøring.

Deltakerne ble hindret fra å se hverandre, og så forsøkte de å kommunisere 12 ulike følelser til den andre personen kun gjennom berøring. Mottakeren klarte å identifisere følelsene sinne, frykt, avsky, kjærlighet, takknemlighet og sympati med opp til 83% nøyaktighet. For å sette det i kontekst, så er det et like høyt nivå som når vi kan se den andres ansikt!
Kilde: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16938094 

Berøring for å skape godt inntrykk.

De franske forskerne Erceau og Gueguen gjorde i 2007 et eksperiment hvor de snakket med tilfeldige menn hos en bruktbilforhandler. Halvparten av mennene ble berørt lett på armen i ett sekund, den andre halvparten ble ikke det. Etterpå rangerte den halvparten som hadde blitt berørt selgeren som signifikant mer ærlig, vennlig, oppriktig og snill. En ett sekunds berøring kan altså utgjøre en stor forskjell i hvordan folk oppfatter deg.
Kilde: http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3200/SOCP.147.4.441-444
 
touchBerøring for en date.
Gueguen fant, kanskje ikke overraskende, ut i 2007 at kvinner som opplevde en lett berøring på armen når de ble spurt om telefonnummeret sitt av en mann på gaten, eller bedt om å danse av en mann på et utested, også responderte signifikant bedre enn de som ikke gjorde det.

Videre undersøkelser viste at kvinnene ga mannen en høyere score på dominanse når de hadde blitt berørt enn når de ikke hadde det, og vi vet jo allerede at kvinner responderer godt på menn som tar ledelsen.
Kilde: http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15534510701316177#.U7PcsPmSySo
 


-Torkel

Obs:
Alle disse studiene baserer seg på passende berøringer. Upassende, påtrengende og/eller for langvarige berøringer vil av folk flest oppfattes som ubehagelig og gi motsatte resultater av det disse studiene viser.

Det finnes også en liten gruppe mennesker som ikke liker å bli berørt i det hele tatt, disse menneskene vil mest sannsynlig ikke respondere slik disse studiene viser.

Med andre ord: Ikke vær påtrengende, berør trygge områder (overarm, midt på rygg, o.l.), og kun i korte perioder av gangen.